Застосування пластифікаторів, добавки в бетон

Пластификаторы и добавки в бетон

Подивитися ціни на пластифікатори

 

Однією з основних задач при виготовленні бетону є забезпечення високої пластичності розчину зі збереженням необхідної міцності матеріалу. Фортеця і плинність бетону залежать, в першу чергу, від водоцементного співвідношення розчину. Тому протягом десятиліть технологи будівельної галузі шукали способи зменшення водопотребності бетонних сумішей. Найкращим вирішенням цієї проблеми на сьогоднішній день є застосування рідких пластифікаторів, які дозволяють істотно зменшити кількість води при виготовленні бетону та поліпшити його характеристики.


Використання будівельної хімії при виготовленні бетонів почалося більше ста років тому. Сучасні сухі будівельні суміші завжди мають в своєму складі ряд хімічних компонентів, які покращують певні властивості розчинів в залежності від їх призначення. Застосування пластифікаторів і добавок для цементу дозволяє поліпшити морозостійкість розчину, підвищити марку бетону, знизити водопроникність матеріалу, забезпечити тривалу пластичність бетонної суміші. Застосування пластифікаторів запобігає розтріскування поверхонь, підвищує їх стійкість до атмосферних явищ.

Крім універсальних пластифікаторів існують спеціальні добавки в бетон, розроблені для різних видів будівельних робіт:

 

  • Пластификатор теплый полДобавки в бетон для заливки теплих підлог крім збільшення пластичності розчинів істотно підвищують щільність застиглого покриття (відбувається самоущільнення бетону), що забезпечує підвищення теплопровідності стяжки. Застосування цього виду будівельної хімії також запобігає розтріскування покриття і збільшує його довговічність.
  • Для штукатурних і кладових розчинів часто застосовуються воздухововлекающие добавки - замінники вапна. Застосування цих речовин призводить до утворення в розчині мікроскопічних закритих повітряних пор, що підвищує пластичність цементно-піщаних сумішей, збільшує морозостійкість застиглої штукатурки, створює ефект «дихаючої штукатурки».
  • При виготовленні бетонних конструкцій, що постійно піддаються впливу вологи (фундаменти, басейни, тротуарна плитка) використовуються гідрофобні добавки в бетон. Така будівельна хімія дозволяє отримати марку бетону по водонепроникності до W12. Також застосування даних добавок підвищує стійкість застиглого розчину до стирання, збільшує його морозостійкість.

Застосування пластифікаторів не тільки покращує функціональні та експлуатаційні властивості розчинів, а й забезпечує економію цементу зі збереженням марки бетону, за рахунок зниження водопотребности.

Розрахунок складу бетону М200 (В15) на 1м3:

БЕЗ ПЛАСТИФIКАТОРА

З ПЛАСТИФIКАТОРОМ

Цемент (М400)

350 кг

Цемент (М400)

350 кг

Щебінь

1200 кг

Щебінь

1200 кг

Пісок

650 кг

Пісок

650 кг

Вода

210

Вода

180

В/Ц

210/350 = 0,6

В/Ц

180/350 = 0,52

Міцність бетону

20МПа (М200)

Міцність бетону

27МПа (М250)

*В/Ц - водо-цементне співвідношення бетону

З наведеного прикладу видно, що додавання пластифікатора дозволяє підвищити марку бетону, без збільшення кількості цементу в розчині, тобто економія цементу на 1м3 бетону становить 30-40 кг.

  • Застосування пластифікаторів, добавки в бетон