Обробка гіпсокартону перед декоративною обробкою

Подивитися ціни на гіпсові суміші Кнауф

Нанесение шпаклевки на гипсокартонПісля вирівнювання стін і стель гіпсокартоном поверхні зазвичай обклеюють шпалерами. З одного боку ця операція повинна бути дуже простою - листи гіпсокартону випускають практично ідеально рівними і гладкими, а до верхнього шару гіпсокартону, виконаному зі спеціального паперу, надійно і дуже міцно приклеюються будь-які види шпалер. Але і в цьому випадку, як і в будь-яких будівельних роботах, існують деякі специфічні нюанси.


В першу чергу, перед нанесенням декоративного покриття акуратно зашпакльовуються шви і кути гіпсокартону, для чого застосовуються спеціальні гіпсові суміші, такі як фугенфюллер. Приступати до наступного етапу можна тільки після повного висихання шпаклівки. Теоретично після цього можна гарантувати листи і клеїти шпалери. Але в дійсності перед обклеюванням стін гіпсокартон Харків практично завжди попередньо повністю обробляється гіпсовими штукатурками.

Навіщо шпаклювати гіпсокартон

Незважаючи на те, що поверхня листів спочатку рівна, під тонкими шпалерами можуть проглядатися місця стиків. До того ж шпалери, приклеєні на обштукатурений гіпсокартон, неможливо буде згодом зняти, не пошкодивши матеріал. Таким чином, ретельно прогрунтована і оштукатурена гіпсовими сумішами обшивка стін прослужить значно довше, а при необхідності переклеїти шпалери не виникне потреба починати ремонт спочатку.

Нанесення шпаклівки на гіпсокартон

Гіпсокартонні листи шпаклюються досить просто. У більшості випадків для отримання бажаного результату досить нанести один тонкий шар фінішної суміші і акуратно затерти його абразивної сіткою після висихання. Проводиться ця операція звичайним будівельним шпателем. При зачистці стіни важливо не перестаратися і не зняти занадто велику кількість суміші. Якщо крізь шар розчину стане видно поверхню гіпсокартону - доведеться нанести шпаклівку ще один раз. Отриманий шар повинен бути ідеально рівним і не мати помітних борозенок, вм'ятин або опуклостей.

Суміші для шпаклівки гіпсокартону

Однією з найбільш поширених сумішей для проведення таких робіт є шпаклівка HP Finish Knauf (Кнауф фініш). Ця суміш виконана на основі якісного будівельного гіпсу дрібного помелу з додаванням відповідних пластифікаторів і добавок. Для того щоб отримати готову до нанесення шпаклівку, суху суміш необхідно змішати з водою у відповідній пропорції (на 1 кг суміші необхідно 0,65-0,7 л води) і ретельно розмішати до отримання повністю однорідної маси. Замішувати розчин можна за допомогою ручного інструменту, наприклад, шпателя або кельми, а також із застосуванням низькооборотної дрилі, забезпеченою спеціальною насадкою. Роботи з такою шпаклівкою можна проводити при температурі не нижче +5 градусів за Цельсієм. Час висихання становить приблизно 24 години і залежить від вологості і температурного режиму в приміщенні. Після повного висихання шпаклівки поверхні шліфуються. Надалі на оброблені таким способом стіни можна клеїти шпалери, наносити декоративні штукатурки або фарбувати покриття спеціальними фарбами.



  • Обробка гіпсокартону перед декоративною обробкою