Пісок - класифікація, застосування в будівельних роботах

Песок в карьере

Подивитися ціни на пісок в мішках і навалом

 

Практично в будь-яких видах будівельних робіт, починаючи від заливки фундаменту і аж до внутрішнього оздоблення приміщень, як заповнювач використовується пісок. Цей матеріал являє собою дуже дрібні частинки гірської породи (величина зерна може становити від 0,7 до 3,5 мм), і підрозділяється на певні типи, в залежності від виду його походження і складу. Від властивостей піску багато в чому залежить підсумкове якість і надійність готових будівельних розчинів.




До найбільш поширених і затребуваних видів цього матеріалу можна віднести гірський (кар'єрний) і митий пісок. Перший видобувається відкритим способом в природних кар'єрах і завжди містить певний відсоток глинистих елементів. Цей вид заповнювача широко використовується для засипання, при будівництві будівель і облаштуванні доріг.

 

Митий пісок отримують шляхом спеціальної обробки (промивання) кар'єрного піску. Цей матеріал відрізняється високою чистотою, в його складі відсутній глина та інші, небажані для певних будівельних робіт, домішки. Внаслідок додаткових дій, необхідних для отримання такого матеріалу, вартість даного виду трохи вище, ніж у кар'єрного. Митий пісок широко використовується як заповнювач для приготування штукатурних розчинів, сухих сумішей і різних видів якісного бетону. Пісок, застосовуваний для виготовлення сухих цементних сумішей, додатково піддається термічній обробці в спеціальних промислових печах.

 

Строительный кварцевый песокДосить затребуваним для проведення певних промислових процесів також є кварцовий пісок. Цей матеріал отримують шляхом подрібнення природного кварцу. На відміну від кар'єрного піску, кварцовий характеризується повною однорідністю зерен, володіє підвищеною стійкістю до дії високих температур. Він широко застосовується при виробництві скла, порцеляни та фаянсу. Для виготовлення якісних фарб і шпаклювальних розчинів також часто застосовується саме цей вид піску.

 

Доставка піску на великі будівельні об'єкти зазвичай здійснюється за допомогою самоскидів - ЗІЛ-ів або КАМАЗ-ів. Цей спосіб найбільш економічний і не вимагає додаткових витрат на ручну розвантаження матеріалу. Але, у випадках, коли потрібно провести ремонтні роботи в квартирі багатоповерхового будинку і занести весь матеріал в приміщення, зручніше замовляти пісок з доставкою фасований в мішках.



  • Пісок - класифікація, застосування в будівельних роботах