Застосування штукатурок і шпаклівок в будівництві

Оштукатуривание цементным раствором

Подивитися ціни на цементні штукатурки

Найбільш традиційною технологією для оздоблення стін, стель і зовнішніх частин будівель є оштукатурювання поверхонь. Для таких робіт завжди застосовуються штукатурки і шпаклівки різного складу. Подібні будматеріали досить схожі один на одного, тому люди, професійно не пов'язані з будівництвом, часто не знають, в чому полягає відмінність цих сумішей.


У більшості випадків для того щоб отримати якісну довговічну обробку, необхідно проводити штукатурні роботи з подальшим шпаклюванням ремонтованих поверхонь. Штукатурка при цьому служить першим «чорновим» шаром, який призначений для усунення значних нерівностей, великих тріщин та інших істотних вад стіни. До складу стартових штукатурних сумішей зазвичай входить наповнювач з великим розміром зерна, що дозволяє наносити даний матеріал досить товстим шаром. Оштукатурені поверхні виходять досить рівними, але мають високу шорсткість і, на відміну від шпаклівок, практично не піддаються шліфуванню. Внаслідок цього штукатурний шар, без подальшого шпаклювання, майже ніколи не може служити хорошою основою для декоративного оздоблення приміщень. Нанесення другого тонкого шару фінішної шпаклівки і його акуратне шліфування відповідним абразивним інструментом дозволяють отримати ідеально гладку поверхню, повністю готову до обклеювання шпалерами або фарбування.

Оштукатуривание гипсовыми смесямиПоряд з широко вживаними цементними штукатурками в останні роки велику популярність отримали різні гіпсові суміші для виконання швидких, але якісних внутрішніх опоряджувальних робіт. Використання гіпсових шпаклівок і штукатурок значно скорочує час, необхідний для проведення ремонту в квартирі. Повне висихання таких сумішей відбувається вже через кілька днів після їх нанесення. Але вибираючи тип суміші і замовляючи будматеріали з доставкою, слід пам'ятати, що застосовувати гіпсові штукатурки допускається тільки для внутрішньої обробки досить сухих приміщень, в яких підтримується нормальний температурний режим. 

Термін повного висихання і набору міцності цементних розчинів настає тільки на 24-28 добу. Штучно прискорити цей процес практично неможливо, навіть дуже дорогі способи, такі як прогрів покриття спеціальними інфрачервоними обігрівачами, не дають значного ефекту і скорочують час висихання цементної штукатурки досить незначно. Неправильно обрані компоненти штукатурного складу або недотримання терміну технологічного очікування повного висихання штукатурки може привести до подальшої появи тріщин в обробній шарі. Тому для термінових внутрішніх робіт рекомендується використовувати швидковисихаючі гіпсові суміші. Для проведення відповідальних зовнішніх робіт - готові сухі цементні розчини і штукатурки, що мають в своєму складі необхідні хімічні добавки, які покращують пластичність та інші характеристики матеріалу. Для отримання готового якісного розчину будівельнику достатньо змішати таку суміш з необхідною кількістю води і ретельно його перемішати.

  • Застосування штукатурок і шпаклівок в будівництві