Види монтажу гіпсокартону, переваги і недоліки

Подивитися ціни на гіпсокартон

Монтаж листів гіпсокартону може проводитися за кількома технологіями. Найбільш часто гіпсокартон Харків кріпиться до попередньо встановленим каркасу, виконаного зі спеціальних профілів.


Якщо поверхні приміщення досить рівні (перепади не більше 20мм) можна застосувати безкаркасне кріплення матеріалу. У цьому випадку монтаж проводиться із застосуванням спеціального клею для гіпсокартону.

Найбільш популярним клеєм для подібних робіт на сьогоднішній день є Perlfix (Кнауф), хоча існує досить багато аналогів вітчизняного виробництва, таких як Unifix (Майстер), КГ-12 (Полімін) і д.р. Такий метод кріплення гіпсокартону зручний в невеликих приміщеннях, тому що в цьому випадку відстань між основою і лицьовою стороною готової поверхні виходить мінімальним. До недоліків цієї технології можна віднести те, що при необхідності посилення теплоізоляції стін, утеплювач не можна прокласти під листи без проведення додаткових робіт. Пінопласт або мінеральну вату в цьому випадку необхідно заздалегідь кріпити до стіни, з дотриманням повного циклу робіт з утеплення. Не рекомендується монтувати гіпсокартон на клей при обшивці стель.

Найбільш зручна і надійна технологія монтажу гіпсокартону – кріплення листів до каркаса, виконаному з уніфікованих металевих профілів. Для підготовки такої конструкції застосовується стартовий профіль UD і спрямовує (стоєвий) профіль CD. Якість і надійність каркаса, перш за все, залежить від товщини металу, використаного для виготовлення профілю.

Утепление стен минеральной ватойРозмір стандартних профілів складає 3м і 4м. Для кріплення стартового (обв'язувального) профілю по периметру приміщення використовуються дюбелі «швидкий монтаж» різного розміру (6х40, 6х60, 6х80), в залежності від параметрів стін. Стоєвий профіль CD вставляється в паз UD профілю і прикручується до нього саморізами по металу 3,5*9,5 мм (блоха). Після цього стійки додатково посилюються П-образними скобами, підстава яких кріпиться до несучої стіни за допомогою дюбелів, а «ніжки» прикручуються до CD профілем «блохами». Таке кріплення надає конструкції необхідну жорсткість, що дозволяє уникнути виникнення тріщин по стиках в майбутньому. Рекомендується встановлювати скоби на відстані 80-100 мм один від одного. Після встановлення каркаса, листи гіпсокартону прикручуються до нього за допомогою саморізів по металу 3,5*25 мм.

  • Види монтажу гіпсокартону, переваги і недоліки